24.06.2012

Ballklubben - Jevnaker 1.div 1995


Ballklubb-supporterane på Storstadion under kampen mot Jevnaker i 1.divisjon 1.okt 1995 

Husker du når Gule var i 1.divisjon? Vi har i alle fall ikke glemt det. Ballklubben rykket opp i 1989, og spilte 1.divisjon i 1990 og 1991. Da ble det nedrykk. I 1994 rykka vi opp i 1.divisjon igjen. Planene var klare: Vi skulle rykke opp i Eliteserien i løpet av 3 år. I 1995 måtte vi ha seier mot Jevnaker i den siste kampen for å beholde plassen i 1.divisjon.

I pausen på den kampen ble det delt ut gule Ballklubb-t-skjorter på Storstadion. En JIF-supporter sa høylytt at han ringte hjem for å fortelle at JIF ville vinne. Ballklubbens gule og svarte klubbfane kom også ut. JIF og SB skåret hvert sitt mål. Ved et tilfelle ble det klabb og babb foran Jevnakers mål. SB-spillerne signaliserte at ballen var inne. Det finnes en billedserie av episoden i Sandefjords Blads mikrofilarkiv fra kampen i 1995. Så helt på tampen av kampen fikk Ballklubben straffespark. Stillingen var fortsatt 1-1.

Dette skriver Dag Solstad om straffesparket til Ballklubben i boka "Fotball 95" :

"Det faller en gul og svart inne i feltet. Faller han i avmakt og forsøker å gripe et håp i fallet? I så fall lykkes han , for dommeren blåser straffe. Straffe. Straffe på overtid, fire minutter på overtid. Har skjebnen selv grepet inn? Nr. 4 på Sandefjord Ballklubb skal ta straffen. Ballen legges på straffesparkmerket. Han tar tilløp, han skyter. Går ballen i mål er Sandefjord Ballklubb stadig i nest høyeste serie og kan bygge et lag for framtida. Skuddet er ganske godt plassert og med alminnelig god kraft. Hadde det vært plassert litt lavere, eller litt høyere, hadde det vært utagbart, selv for en keeper som har tatt en sjanse og kastet seg til høyre, slik som Jevnakers keeper nå har gjort. Jeg ser han redder. Ja, jeg ser det med mine egne øyne. Sandefjord Ballklubb har rykket ned til et tredjeklasses nivå, jeg ser det med mine egne øyne og må bare tro det jeg ser." 

Vi som var der kunne se at JIFs keeper ble kastet opp i været etterpå. Forståelig nok, ringeriksklubben hadde klart å beholde plassen i 1.divisjon. Gleden til JIF-gjengen var enorm. Sorgen vi SB-supportere følte ved å rykke ned kan ikke beskrives. For å skjønne den må du oppleve å rykke ned.

SB er en klubb som har gledet generasjon etter generasjon i Fjor'n fra 1917. Både jenter og guttær spiller på Ballklubben. I 1977 lå vi i 5.divisjon, men etter hvert kom vi oss opp til nest øverste divisjon. Mange lag har ligget nede i divisjonene og kommet seg opp igjen. Et eksempel er Hamkam som i 2010 lå i 2.divisjon. De lå nede økonomisk, men sto på og i 2012 spiller hedemarkingene i Adeccoligaen. Ørn og Fram har klart å komme seg opp i 2.divisjon. Eik var i kvallik til 2.divisjon i fjor (2010). SB har spilt mange sesonger i øverste divisjon. Sandefjord Ballklubb er Vestfolds beste lag på maratontabellen fra 1948. Første mål er å få de gule og svarte opp i 3.divisjon. Vi håper du blir med på ferden. Sats på Ballklubben!

Bilder og tekst fra Sandefjords Blad om kampen mellom Ballklubben og Jevnaker 1.okt 1995:

Håpet er tent for Ballklubben om fortsatt overlevelse i 1.divisjonSaken var klar: Gule måtte vinne mot JIF for å overleve i 1.divisjonBallklubben - Klubben i vårt hjerte har rykka ned i 2.divisjon. Kan ikke beskrives med ord. Men vi  vinner sammen og taper sammen. Prøv selv å sett en straffe med det presset, så ser vi hvordan det går. Alle SB-spellerane hadde grunn til å gå med rak rygg etter kampen, de hadde gitt alt og mer til.Bedre å miste en Tippeligaplass enn selve toppfotballsatsinga, slik Ballklubben gjorde som følge av denne kampen. Men vi kommer tilbake...
Fra tribunen så vi også ballen inne. Hva hadde skjedd med sandefjordfotballens historie hvis dommeren hadde godkjent målet? Planen var å få de gule og svarte opp i eliteserien i løpet av 3 år.